Ooit van Fjaka gehoord?

Voordat ik ´s morgens onder de douche spring check ik altijd even m´n mobiel op berichten en of er nog schokkende dingen zijn gebeurd. M´n oog viel op een mooie foto van Amsterdam en onbewust las ik scannend het bijbehorende artikel over de directheid van de Nederlanders. Hhmm, dat boeide me niet echt want ik weet dat mensen met een andere nationaliteit Nederlanders zo ervaren. Maar ik werd ineens ´scherp wakker´ toen ik onder aan het artikel een volgende foto en titel las ´Dalmatia Fjaka, State of mind.`
Ik met mijn meditatieachtergrond en interesse in wat bewustzijn eigenlijk is,  had nog nooit van het woord Fjaka gehoord. Wat de Fjak is Fjaka?

Ik werd door gelinkt naar het reisartikel op de site van de BBC en verdween in het verhaal over Fjaka. Eigenlijk riep m´n horloge me dat ik op moest schieten. De aansluiting van de A30 op de A1 is immers elke ochtend een kriem. Maar toch …. Ik kon m´n mobiel niet dichtklappen maar moest en zou het hele artikel lezen. Fjaka …. het woord had iets magisch voor me.

Wat is fjaka?
Wat blijkt? Mensen die Fjaka hebben ervaren en er door gegrepen zijn, kunnen je moeilijk in een paar woorden uiteggen wat het precies is. Ieder heeft z´n eigen uitleg over iets wat dus eigenlijk niet uit te leggen valt.  Maar ze zijn het over één ding eens: Fjaka is een gemoedstoestand van diepe ontspanning van lichaam en geest en toch aandachtig aanwezig zijn.

Half ergens en half nergens
Fjaka is iets onnavolgbaars dat door iedereen anders kan worden ervaren. Het is een staat-van-zijn waarin je nergens naar streeft. Vanuit een vaag onderbewustzijn ervaar je een bepaalde mate van onverschilligheid ten opzichte van behoeftes waarvan je meende dat die heel belangrijk voor je waren. Het gevoel voor tijd verdwijnt …. Het is er half ergens en half nergens, en altijd ergens tussenin.

Langzamer leren leven
Het mooie van Fjaka is dat je het woord wel kunt kennen, maar dat dit nog niets zegt. De betekenis ervan moet je ook nog kunnen begrijpen, maar dat kun je alleen door het zelf te ervaren. Het gaat er om je over te geven aan ´de Fjaka´ en dat je hem te pakken kan krijgen. Als de Fjaka je eenmaal in haar greep heeft, dan vertraag je en leer je langzamer te leven en dit te waarderen.

Vandaag is vandaag
In de file op de A30 overdacht ik dit prachtige woord en haar betekenis. Ik meen het te herkennen in mijn leven en mijn verlangen daar naar. Ik moest ineens glimlachend aan een vriendin denken. Ze heeft kanker en gaat er vrouwmoedig mee om. Het is zoals het is en zij probeert van elk moment te genieten dat haar nog gegeven is. Wanneer de mensen om haar heen weer eens voort denderen in de tijd helpt zij ons te herinneren aan haar fjaka-concept: “Meiden, vandaag is vandaag en eerst vandaag.”

Ik wens je mooie Fjaka momenten om nooit te vergeten, om werkelijk te leven en te delen met mensen die het waard zijn.