En ineens was het daar. Het corona-virus dat binnen een mum van tijd uitgroeide tot een corona-crisis. Volgens de deskundigen in een omvang die we nog nooit eerder in de geschiedenis hebben meegemaakt.
Ik weet niet hoe het jou is vergaan, maar even had ik nog het empathische gevoel met de mensen die erdoor getroffen werden, vanuit een ver van mijn bed idee. Totdat de maatregelen alle terreinen van mijn eigen leven raakte, maar ook de mensen en activiteiten waar ik me nauw mee verbonden voel.
Dat niets meer is zoals het was, gaf mij een gevoel van ´ontheemd zijn´.

Op je eigen vierkante meter 

Hoe wonderlijk dat zo´n klein virusdeeltje een hele samenleving ontwricht, economieën plat legt, ons waardesysteem op de kop zet en structuren aan het licht brengen die hun langste tijd hebben gehad.

Maar ook in het klein speelt dit.
Je ritme van thuis en de omgang met mensen is ontwricht. Wat financieel eerst nog zo zeker leek wankelt. Je komt er achter dat zaken die schijnbaar onbelangrijk leken in een heel ander daglicht komen te staan. En je kunt niet langer meer je kop in het zand steken voor zaken die ook vóór de corona-crisis ook al niet lekker zaten: op je werk, in je relatie of met vrienden, studie etc.

Zo´n klein virusje zet een ieder van ons aan om stil te staan waar het jou werkelijk om gaat en wat ieder van ons beweegt. Maar hoe ga je nu om met deze periode, waarin weinig nog zeker lijkt en de na-ijl effecten nog lang kunnen duren?

Extra Corona maatregel   

De maatregelen in acht nemen rondom het corona-virus is een. Maar in deze tijd is het beschermen van je geestelijke gezondheid net zo belangrijk. Naast de bekende maatregels van afstand houden, handen wassen, niet samenscholen etc. voeg ik er graag een nieuwe corona-maatregel aan toe: Gun jezelf elke dag 15 minuten innerlijke stilte.
Want naast de fysieke maatregelen moet je ook in je geest zorgen dat het corona-virus je niet in zijn macht krijgt.

Stilte en meditatie

Wellicht vraag je je af waarom je daar tijd voor vrij zou maken? Omdat meditatie meer balans en vertrouwen in je leven brengt en je beter helpt afstemmen op je eigen wijsheid.

  • Om in deze onzekere tijd rust voor jezelf in te bouwen waarbij je in dat kwartiertje als het ware je buitenwereld verkleint en je bewustzijn naar je binnenwereld vergroot. In die binnenwereld woont je eigen wijsheid. Wanneer je die rust neemt, kun je daar naar luisteren. In plaats van het nieuws via Social Media en TV tot vervelends toe te blijven volgen.
  • Om beter opgewassen te zijn hoe met deze crisis om te gaan. Want crisis betekent dat de bestaande orde van ons leven uiteen valt en dat een nieuwe orde er nog niet is. De periode ertussen brengt verwarring, frustratie, pijn en een hoop stress teweeg. Door elke dag 15 minuten stil te zijn, te mediteren of hoe je het ook wilt noemen, breng je weer wat meer  rust in je leven.
  • Voor een stukje zelfzorg, om geestelijk en mentaal vertrouwen te blijven houden. Je kunt wellicht de omstandigheden niet veranderen, maar je kan je wel bewust worden hoe jij met deze periode om wil gaan. Om dat voor jezelf te ontdekken helpt het om als het ware te zorgen voor een kalme geest.

Door dagelijks even bij jezelf te gaan zitten en je af te vragen: `Hoe is het nu met me?`, gevolgd door tien minuten mediteren of de stilte in jezelf op te zoeken, helpt je om gevoelens van stress en angst te verminderen.
Je zult merken dat wanneer je dat elke dag doet er een ritme gaat ontstaan en dat je veel makkelijker de stilte ´ín floept´dan wanneer je langer, maar af en toe mediteert.

Doe je mee?

Je kunt hier een 28-dagen meditatie checklist downloaden, waar je elke dag kan noteren wat deze momenten van stilte met je doet. Ook kun je een filmpje van ca. 15 minuten bekijken waarin ik een korte toeichting geef gevolgd door een geleide meditatie innerlijke stilte.

Ik wens je vooral de rust, wijsheid en balans toe om in vertrouwen je eigen inzichten te leven, juist in deze tijd.