Hoe blijf je in onzekere tijden actief in beweging terwijl angst en oude gewoontes ons juist vastzetten in onze manier van denken?
Angst vernauwt ons denken, we worden er onrustig door, slapen minder goed en we maken ons druk over ´wat er allemaal zou kunnen gebeuren´.

En deze Corona-tijd laat goed zien dat gewoontes ook minder vanzelfsprekend zijn. Bij gewoontes denk je niet meer na. Eigenlijk vertellen gewoontes ons wat we moeten doen. Wanneer je dan ineens met veranderingen wordt geconfronteerd, worden we gedwongen onze gewoontes onder de loep te nemen. En dat is nog niet zo eenvoudig want we zijn als het ware consument van onze eigen gewoontes geworden.
Wat dan wel?

Je hoeft het allemaal nog niet te weten
Wanneer je een onzekere fase, zoals deze corona-crisis, voor jezelf gaat bestempelen als een leerfase schep je voor jezelf al ruimte. Je hoeft het allemaal nog niet te weten. Het is een leren waarbij je je open stelt voor je eigen onzekerheden en erkent dat je het niet weet. Maar je besluit het daarbij niet te laten, maar daadwerkelijk in actie te komen om te kunnen leren aan de situatie zelf.

Het is een soort leren dat plaats vindt in plukjes en beetjes tot je het door begint te krijgen. Een soort leren dat plaats vindt op de grens van begrijpen/niet begrijpen.

Leren van het leven

Als je merkt dat je werkelijk bezig bent iets nieuws te leren, veroorzaakt dat een verandering in je bewustzijn. Je kunt niet meer kijken en handelen als voorheen wat je helpt om:
• je bedachte angsten te verminderen
• je gewoontes in denken en doen losser te laten
• werkelijk in beweging te komen

Daardoor breng je in je hoofd een proces op gang. Je merkt dat je brein, je geheugen en je vermogen om zaken te vatten en te begrijpen op volle toeren draait. Deze zijn bezig om jouw nieuwe inzichten in te passen en te integreren in je dagelijks leven.
Daardoor groeit je vertrouwen waardoor je nog meer in beweging komt.


Al lerend vertrouwen
Je bent in staat om voorbij de angst te kijken en je niet te laten bepalen door gewoontes maar door te ontdekken wat wel werkt. Het is als het ware leren van het leven zelf. Ik schreef het al eerder: werkelijk iets nieuws leren veroorzaakt een verandering in je bewustzijn. En van daaruit kan een nieuwe vorm van vertrouwen groeien.
En wie wil dat nu niet in deze corona-tijd!

En misschien kan de meditatie  ´van vast zitten naar bewegen´  je daarbij ondersteunen.