In mijn familie was het traditie dat je naar je oma of opa vernoemd werd. De speelruimte zat em in je roepnaam. Mijn roepnaam Fenny werd vaak verbasterd tot Femmy. En ik had en heb nog steeds vele varianten hoe mensen mij noemen zoals Fenneke, Fennetje, Fennig.
Voor mij geen probleem, want ik weet dat ze mij bedoelen en ik vind het alleen maar lief dat mensen mij zo noemen.

De juiste naam
Toen ik de opleiding voor loopbaanadviseur volgde, kwam ik er achter dat een naam juist uitspreken voor sommige mensen heel belangrijk is. Vanaf dat moment heb ik daar rekening mee gehouden. Of dat altijd lukte is nog maar de vraag. Ik ben nu eenmaal beter in het onthouden van verhalen van mensen en hun uitdagingen dan het onthouden van hun naam.

Temperamentvolle naam
Vernoem-naam, roepnaam, troetelnaam of juiste naam …. In sommige culturen ligt het weer anders. Daar moeten ouders wel aangifte doen van de geboorte van hun kind, maar de definitieve naam hoeven ze pas na een jaar op te geven. Zo kunnen de ouders ervaren welke naam het beste bij het temperament van de baby past.


Je groeinaam

Anders was het bij de Aboriginals. Daar kreeg vroeger elk kind een naam bij zijn geboorte, maar hoopten de ouders dat hun kind tijdens zijn leven verscheidene malen van naam zou veranderen.
Zij gingen er vanuit dat naarmate de persoonlijkheid van hun kind zich ontwikkelde, hun kind ook zijn geboortenaam ontgroeide. Je kon dan zelf een naam kiezen welke beter bij je paste en de rol die je wilde vervullen voor de gemeenschap. Zo kon je jezelf bijvoorbeeld verhalenvrouw noemen, iemand waar je je verhaal aan kwijt kon en waar je verhaal veilig was. Of vragenman, iemand waar je met je vragen terecht kon.
Het mooie bij de Aboriginals was, dat niet een ander bepaalde dat je naar een andere naamsfase was toegegroeid, maar de enige die dat kon bepalen was jijzelf. Vaak werd het een feestelijk gebeuren.

Ons geheim
Het geheim waar we allemaal mee geboren worden is wie we uiteindelijk zijn als we onze levensreis hier op aarde beëindigen. Of zoals een vriendin onlangs zei: ´Ik heb mijn buurvrouw nu pas leren kennen door een toespraak op haar begrafenis door een vriendin.´.

Wat zou het mooi zijn als het straks normaal zou zijn dat we naast onze naam, ook onze temperamentnaam en groeinaam zouden vertellen als we ons voorstellen.
Maar voor het zo ver is, is het voor jezelf wellicht leerzaam om daar eens over na te denken:
– naar welke naam ben jij toegegroeid?

–  welke naam past bij jou in deze fase van je leven?

– welke naam hoort bij jouw temperament?

En stel, dat je deze namen bewuster zou gaan leven ….wat gaat dat voor jou en je omgeving betekenen?
Ik wens je een mooie ontdekkingsreis toe!