De maatregel rondom het corona-virus van thuis werken was nog maar net van kracht of een cliënt die een eigen ontwerpbureau aan huis heeft  appte me: Help, mijn man is thuis. Hoe overleef ik dat?
Als er een vraag is die je in deze tijd niet vaak genoeg aan jezelf kan stellen is het wel deze: Wat zou liefde doen?

Omdat deze hele Corona-crisis veel onzekerheid en druk met zich mee brengt, ervaren we veel meer stress, of misschien nog meer stress, dan anders. Door stress kun je minder helder nadenken, raak je vermoeid, je vergeet vaker dingen, je goede humeur laat je in de steek en je weerstand wordt minder. Allemaal aspecten die we in deze periode nu juist kunnen missen als kiespijn. Je gedachten buitelen als het ware over elkaar heen zonder koers of richting.
Als je dat bij jezelf bemerkt, wat kun je dan doen?

STOP – STOP – STOP
Stop met waar je mee bezig bent, pak een kop thee en neem 10 minuten een Adempauze, een moment van meditatie of om de stilte in jezelf op te zoeken. En geloof het of niet. Maar wanneer je geest wat rustiger is geworden en je ademhaling wat dieper kun je met de vragen waarmee je worstelt of zaken waar je moeite mee hebt, terecht bij je eigen hart.
Het zijn van die vragen waar niet direct een antwoord op is. Ons hoofd komt daardoor in verwarring. Gelukkig ´denkt´ ons hart anders dan ons hoofd. Maar velen van ons zijn niet zo gewend om vragen te stellen aan het hart. Terwijl je hart vaak een richting kan aangeven, daar waar je hoofd het antwoord schuldig moet blijven.

Voorbij chaotische gedachten
Wat zou liefde doen? Door jezelf deze vraag te stellen, ga je voorbij je chaotische gedachten. Het antwoord wat je dan hoort, voelt, voor je ziet of misschien ruikt kun je doordenken, in actie omzetten of delen met anderen. Het is de wijsheid van het hart die ons in moeilijke tijden de weg wijst. Het is de taak van ons hoofd om daar naar te luisteren en verder op door te denken.

Ik heb een vraag aan je
Wat speelt er op dit moment in jouw leven. Wat houdt je bezig? Of waar lig je wakker van?
En als je die vragen of dilemma´s voor zou leggen aan je hart en vraagt: Wat zou liefde doen? Wat is dan het antwoord?
Probeer het maar eens uit. Wat heb je te verliezen?

Je kunt deze vraag zo vaak stellen als je wilt. Het is net als een lichtschakelaar die je aan en uit doet. Door de schakelaar om de zetten breng je licht in de duisternis.
Dat is ook wat het hart en de liefde het liefste doet. Zaken lichter maken.

Toen ik dit voorstelde aan mijn cliënt sputterde ze eerst nog wat tegen. Ze vond dat haar man zich moest aanpassen aan haar werksituatie. Zij werkte toch al jaren vanuit huis!
Na enig aandringen ging ze er toch voor zitten. Tien minuten om naar de stilte en haar eigen hart te luisteren. Toen ze haar ogen open deed keek ze veel zachter uit haar ogen. Verrast vertelde ze me dat ze wist wat ze moest doen. En alleen die gedachten maakte haar al blij.

Hier vind je een filmpje van ca. 15 minuten met een Adempauze meditatie met als thema ´Liefdevolle gedachten´.