Weet jij ze nog? Je voornemens van vorig jaar? Elk jaar maken we weer nieuwe voornemens. Met een beetje mazzel pak je deze de eerste drie weken nog wel bij de kop. Of het nu afvallen is, minder druk maken, of op een nieuwe manier een probleem in je leven of op je werk bij de horens vatten. Maar daarna komt vaak de klad erin. Hoe komt dat toch?

Je ego vergeet wat jij wil

De meeste voornemens komen voort uit schuldgevoel of worden gerelateerd aan de omgeving of omstandigheden. Zoals: “Ik heb te ongezond geleefd.” of  “Er is te weinig tijd om het binnen mijn gezin of organisatie echt anders te doen.”.
En nu komt het: je ego heeft daar altijd een mening over. Het ego van ons denkt onophoudelijk en is altijd tweestemmig: positief en negatief. Je wikt en weegt wat af door je ego.

Wanneer je je voornemen van vorig jaar bent vergeten, heb je grote kans dat het voort kwam uit schuldgevoel of de angst om het anders te doen. Je ego wil alles bij het oude laten en vergeet wat jij wil. Vandaar ook dat de meeste mensen niet meer echt weten wat ze vorig jaar aan voornemens hadden. Laat staan ze vol te houden.

Verlangens groeien

Iets anders zijn verlangens. Waar verlang je in 2020 naar?
Vanuit mijn manier van denken komt verlangen voort uit je hart. Als je aan je hart zou vragen wat je hart nodig heeft, dan krijg je andere antwoorden. Antwoorden waar je als het ware van binnen een blij, warm, prettig gevoel bij krijgt.

De kunst is nu om trouw te blijven aan je eigen verlangen. Als je dat doet,  dan komen je gedachten ook meer op één lijn. En let wel, het is nog een hele kunst om bewust gebruik te leren maken van gedachten en de beheersing te krijgen over dat wat je voelt. Maar vergeten? Dat lukt je niet meer!

Neem de proef maar op de som:

  • Wat waren jouw voornemens van vorig jaar?
  • Ga je deze jaarwisseling proosten op je voornemens voor 2020 of  je verlangen?

Trouw blijven aan je eigen verlangen

Hoe blijf je trouw aan je eigen verlangen? Schenk daar elke week een klein beetje aandacht aan.
Net als een plant water nodig heeft, heeft je verlangen je aandacht nodig. Het zit em vaak niet in de hoeveelheid tijd, maar in de regelmaat van je aandacht.

En … realiseer je dat het jouw verlangen is, en dit verlangen draag je als het ware steeds met je mee als jij dat wilt.

Ik wens je een gezellige jaarwisseling, maar bovenal een  vervullend 2020.