Weetjes

inzichten en inspiratie van anderen

Verminder stress, geef vaker een knuf!

Ervaar je veel stress bij jezelf of in je omgeving? Geeft dan vaker een flinke knuffel van 20 seconden. Resultaat: je hersenen kunnen een explosie van het zogeheten geluks- of liefdeshormonen in de hersenen kan vrijmaken.

We hebben behoefte aan vitamine S

Wat doet de corona-crisis met onze psyche? Want dat het iets met ons doet voelen we.
Wat zegt de wetenschap over sociale isolatie?  Paul van Lange (Vrije Universiteit) zocht uit hoe die  crisis ons mentaal beïnvloedt.

Wat is nu beter voor je nachtrust?

25% van alle Nederlanders heeft last van het verzetten van de klok van winter- naar zomertijd en omgekeerd. Bij sommige mensen leidt dit zelfs tot chronisch slaaptekort.
Welke tijd is nu wenselijk om aan te houden?

En de lente wist het niet …

Welke wake-up call heeft het corona virsus voor ons? Wanneer je hoofd teveel in de greep van corona komt, zoek dan een rustig plekje, volg met je aandacht drie minuten je ademhaling en lees dan met een open hart de tekst.

Geen geld maar rust

Wat willen we het komende decennia? Natuurlijk meer salaris, heldere werkafspraken en rustige werkplekken.
Maar het  meest van alles wat we willen is meer rust, rust, rust en nog eens rust.

Stress als dikmaker

Wanneer de druk te groot wordt komen stresshormonen vrij. Stresshormonen zijn echte dikmakers. Zo zorgen deze hormonen er bijvoorbeeld zelfs voor dat je meer hunkert naar calorierijke snacks. 

Dagdroom vaker

Onze hersenen blijven alleen gezond als ze af en toe kunnen dagdromen of zich vervelen. Goed voor je herinneringen, het richten van aandacht, voor je creativiteit en het nemen van beslissingen. 

Luister vaker muziek

Onze hersenen communiceren onderling beter wanneer we naar muziek luisteren. Het gevolg; meer empathisch vermogen, het maakt je creatiever en zorgt voor ontspanning. 

meer info

Vergeet lichaamstaal

Als je wilt weten of iemand je leuk vindt, vergeet de lichaamstaal.  De juiste maatstaf om te zien of twee mensen elkaar zien zitten, is in hoeverre hun hartslag met elkaar gelijk gaan lopen.

Crisis leidt vaak tot betekenisgeving
We zitten niet te wachten op een crisis. Maar een crisis laat ons vaak wel de betekenis van je leven en relaties zien.

Cijfers ministerie  over stress en burnout 2017

Gegevens RIVM over 2018

Opvallend is dat er wel cijfers zijn over stress en burn-out en de kosten daarvan, maar geen informatie over de preventieve kant!

Het Leiderschapsspel

Met plezier heb ik bijgedragen een de ontwikkeling van Het LeadershipNL; door andere vragen te stellen krijg je andere perspectieven.

Over levensvragen & stresspreventie